24. února 2015

Potřebuje to skutečně tělo nebo "pouze" hlava?


Určitě jste někdy zažily ten pocit, že po jídle, které vás příjemně zasytilo jste najednou dostali na něco chuť. Nejlepší kdyby to bylo něco sladkého. A něco nezdravého. A vzápětí jste byli v kuchyni, kde jste trhali obal od milky a spokojeně ulamovali první plátek. A pokud jste to nezažili... tak vám stejně něveřím!

Mnoho z vás teď možná nepochopilo proč o něčem takovém vůbec píšu článek. Hned vám to vysvětlím. Poslední dobou mám jistý problém. Ráno se nasnídám, ve škole nasvačím, sním oběd z krabičky, doma se opět nasvačím. Ovšem po svačině mi hlava zhruba do 10-20 minutách pošle signál: Toto mě neuspokojilo. Chci něco sladkého, hned!!! 

Dříve to končilo přejezením a plácáním všeho, co jsem v kuchyni našla. Plátek čokolády, jablko, arašídové máslo, další plátek čokolády, mrkev, někdy i jogurt.. A skončila jsem až ve chvíli, kdy mě bylo neuvěřitelně zle. Toto mám naštěstí snad za sebou! (Klepu, klepu!!!)


Teď nakráčím do kuchyně a přesně vím, co chci. 
ARAŠÍDOVÉ MÁSLÍČKO. Už, už ho vytahuji ze svého šuplíku, beru si lžičku a se spokojeným výrazem mířím do pokoje, kdy jím jednu lžičku za druhou. A většinou k němu přihodím i 2-3 plátky racií. Úžasné na tom je to, že přestanu většinou po 50-80 g. Nejím do doby, než je mi špatně. Prostě jakoby tělo řeklo dost, to stačí.



Ze zkušenosti vím, že když nejím dostatečné množství jídla, dříve nebo později se přejím. Tělo danou energii potřebuje získat, a tak si za cíl vybere cukry. A konečně se dostávám k mé otázce. Jím arašídové máslo 3x týdně v posteli protože mám na něj jednoduše chuť, a nebo protože moje tělo potřebuje nutně živiny, které mu dostatečně nedávám? Toť otázka. Hodně z vás mi psalo, jak můžu vůbec pociťovat hlad, když jím 9000 - 10 000 kj denně?! No jednoduše :D tělo ty živiny potřebuje, a tak hlad stále cítím:)

Ovšem nebudu vám lhát. Ani mě se nechce už dále přidávat. Vím, že se v době léčby doporučuje klidně i 15 000 kj, ovšem na mě je to množství neskutečné. Navíc přece jen měřím 160 cm, kolik pak musí jíst holky, kteří měří 175?Dokáže mé tělo vůbec tolik živin využít? a proto se ptám potřebuje ty sladkosti, které si občas dáváme tělo, a nebo pouze hlava? Budu ráda za každé rady, protože nerada bych hladověla. Na druhou stranu nechci jíst zbytečné množství jídla, které stejně tělo nevyužije. A poslední věc - nevadí mi, že mi sklenice arašídového másla vydrží 14 dní (to je pořád dooost slušný :D ovšem jen crunchy, smooth nepočítám) a že jednou za čas sním větší množství. Píšu o tom, protože mě zajímá, zda to není náznak toho, že tělo potřebuje více živin. Takže za každou radu budu moc ráda! :)

Kdo to dokázal přečíst celé, tak ho upřímně obdivuji. Jsem si vědoma, že je to článek vlastně o ničem, ale měla jsem potřebu ho napsat. Určitě mi do komentářů napište váš názor :)

19 komentářů:

  1. To mi připomíná záchvatovité přejídání, které se u mě objevilo po tom, co jsem si začala hrát v low-carb diet. Zpětně vidím, jaká to byla blbost, protože s tím bojuju téměř doteď (zlepšuju se ale!) Myslím, že občasná sladkost není zlá, pokud se to není denně a po kilech... Jet na 100% clean je pro profesionály, ne pro nás, normální lidi... Občas je to pro tělo, občas palivo pro mozek.. :)
    A pokud už nemáš potřebu přidávat a zároveň cítíš, že jsi na dobré cestě se vyléčit, nevidím důvod, proč se do větších porcí (nebo častějšího jídla) nutit :-* :))

    OdpovědětVymazat
  2. Jasný dôkaz toho, že naopak svoj príjem navýši, keď telo trpí - čo viac by si chcela, než vlastné signal tela? nie je to o prejedanie, ale o tom, aby si najskôr zaradila viac sacharidov s tukmi, určite to bude lepšie. mala som to podobne.
    Jane

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pro mě je to všechno okolo PPP taky nové, takže nevím, zda něco tělu chybí a nebo mám prostě jen chutě.. Mamka taky někdy má chut na čokoládu a hladový tělo? :D každopádně děkuju za radu, příjem zvýším. Ted se mi jak naschvál nepovedl oběd (moc mi to nechutnalo) tak jsem snědla jen tak 70 g rýže za sucha, tak 50 g tofu a nějakou zeleninu, tak to doháním máslíčkem a chlebíkem :D

      Vymazat
  3. Já si spíše myslím, že u tebe to bude pouze jenom čistě chuť a né, že by ti chyběly nějaké živiny :) ale každopádně na internetu je dost různých článků, které vysvětlují různé chutě na různé druhy jídel. Jinak chutě mívám též- dneska jsem měla úplně 100chutí jít vyžrat cukrárnu :D a následně mě to po půl hodině přešlo.

    OdpovědětVymazat
  4. Já ti můžu upřímně říct, že tohle je otázka na kterou se sama sebe taky ptám. Myslím si, že na obojím je něco pravdy, někdy to jídlo potřebuje hlava a někdy si to jídlo vyžádá i tělo. Jsou dny, týdny, kdy se na sladký třeba ani nepodívám (u mě je to celkem divný, protože sladký je můj kámoš :D ), neříkám, že jsem bez cukru úplně, protože sladím i čaj i kafe, ale co se týče samostatných sladkostí pak nastane období, kdy jsem schopná sníst 2 čokolády za den, protože ten cukr potřebuju už jen z toho důvodu, že procházím nějakým stresujícím obdobím. Takže podle mě je tělo i hlava propojené a obojí si řekne, co potřebuje. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky se mi to stává... nevím, co to je za zkraty... taky by mě to zajímalo...

    OdpovědětVymazat
  6. Dobré uvažování, já jsem byla prakticky závidlá na sladkém, ale seděla jsem u té čokolády tak dlouho dokud sjem neodolala a snědla jí celou :D vímo čem mluvíš, je to hrozné ty chuťě. Každopádně já bych musela mít asi tu čokoládu, já arašídové máslo moc nemusím, vím, že to může chutnat spousty lidem, ale já ho nemusím mít. Raději mám 70% hořkou čokoládu a na té si pochutnám :) Já si myslím, že jím dost na to že chci zhubnout tak mi 7000 KJ snad stačí :) jím hodně zeleniny a tak a taky jsem malinká :D mám též 161 cm :D je to hrozná výška. Ono stačí když si dáš lžišku denně :) tělo to nepotřebuje, když máš cukry v přírodních potravinách, ale pokud máš na něco chuť, tak si tu lžičku dej, je to lepší než vyjíst celou lednici, to určitě :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já bych určitě třeba tu svačinu zvětšila, když po ní máš chutě ;) Mám s tím zkušenosti, že když jím fakt málo, tak tělo potom volá po živinách a já se přejídám vším možným. Naštěstí jsem už zjistila, že to je špatně a snažím se jíst víc, aby k tomu nedocházelo :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je to takové diskutabilní téma, řekla bych. Nemyslím si, že bys měla málo živin, obzvlášť teď kdy se snažíš přibrat a příjem máš vysoký. Spíš je to nějaký deficit, tělo si bere to, co jsi mu dlouhou dobu odpírala. Tedy, to je můj názor. Každopádně jestli víš hranice, je to ok. Ale zase bych byla asi na pozoru, aby se to nezvrhlo a nestalo se z toho Záchvatovité přejídání.

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Mám to taky, jsem ráda že v tom nejsem sama! :)
    Mívám to hlavně o víkendech - snídaně=OK, svačina=OK, oběd=O.. hned po obědě mi hlava přepne a já tajně z ledničky beru jogurt, pak sklenici mléka, pak si řeknu a ještě náká tečka na závěr - a už mám v klíně balíček piškotů, ale furt ne dost, bleskne mi v hlavě - jé dopoledne se peklo-a půl pekáče buchty v břiše.. :/ a za co se nesnášim ještě víc než tohle, že hned po jogurtu a mléce (což je nejspíš pro mou hlavu stále ještě v pořádku), sním několik piškotů, a v hlavě už vím, že to půjdu vyzvracet, že toho bylo moc, a tak si chodím pro další a další jídlo, dokavad se kvůli přecpanému žaludku můžu sotva hnout směr záchod :((
    Osobně vím, že je to kvůli mé slabé sebekontrole a taky kvůli tomu že se z anorektičky asi pomalu, (ale bojím se že jistě) stávám bulimičkou.. stále kontrolu příjem, takže ani snídaně, ani svačina určitě nedávají tolik, kolik by měly a proto to pak končí přesně takhle :/ Řeknu si, že se ovládnu, ale znáš to, neovládnu :/
    Chtěla bych to zvládnout jako ty, ale vážím víc než ty a bojím se přibírání (mamka už tak nák něco ví, byly jsme u doktorky na poruchách příjmu potravy a tam jsem měla 49kg - ale po vodě, čaji, mega velké kaši, a housce... normálně jsem vždy ráno mívala 47, což ale nikdo neví) když nepřiberu hrozí mi nutri drinky, ale prostě ten pocit.. přibrat nechci! - řeknu si "jo, najim se, přiberu.." ale většinou to končí opět v záchodě :/
    Snažím se tohle zvládnout, uzdravit se sama - kamarádi nemají ani tušení, pomáhá mi i to co tu ty píšeš, takže prosím, kdybys chtěla-nepřestávej ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udržet se je někdy opravdu těžké... u tebe je možná problém v tom, že tvá snídaně a svačina není dostačující, a tak pak splácáš všechno, co uvidíš..
      Ani nevíš, co pro mě takový komentář znamená.. je to strašně milé! Ten fakt, že přibereš není snadný a upřímně i mě stále děsí, a proto se snažím to nebrat tak, že přiberu, ale že budu KONEČNĚ zdravá!
      Jinak pokud chceš klidně mi napiš na email: the-biggestfear@seznam.cz

      Vymazat
  10. Dobrý článek, já dřív trpěla ZP (po úmorném hladovém jídelníčku v hubnutí). Zlepšilo se to a zmírnilo až když jsem si povolila vše na co mám chuť v rozumné míře. Od té doby se mi ZP stane jen občas :). No a k tomu co naše tělo potřebuje - já jsem taky malá, mám jen 165cm ale na 3000kcal se mi váha pohnula o necelé kilo a pak se zastavila a nahoru už nešla....Tak jsem musela přidat na 4000 aby se to vůbec hnulo a přejezená se vůbec necítím. Moje tělo to asi rychle zpracovává, takže je to určitě individuální.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to vážně nevím, hele. Podle mě když si občas dáš tak to nevadí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale mě nevadí, že si občas dám sladké (zvláště arašídové máslo je i zdravé), jen si nechci sladkým nahrazovat normální jídlo:)

      Vymazat
  12. Taky to zkusím, ale kdo ví no co nám tím dává tělo za signál. Určitě nám chybí nějaký prvek, který je i když v malém množství v tom na co máme chut'.
    makeup-challenges.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  13. Vraví sa, že ak dáme telu dostatok živín a všetkého čo potrebuje tak nebudeme hladní a budeme mať ovela menšiu chuť na sladké. Ked som jedla nezdravo čo znamená že som dennodenne prijimala do tela bielu múku, sladkosti, mastné atd tak som mala častejšie vlčí hlad. A teraz ked mam dostatok živin pretože si to zapisujem do tabuliek a každý den poctivo dodržujem sacharidy, tuky, bielkoviny mám síce menej často vlčí hlad ale nepríde mi žeby sa moja chuť na sladké nejako zmenšila. Občas ma už štve to zdravé stravovanie a som nervozna pretože sa nemožem nažrať tých fajných jedál a zelenina mi už lezie krkom ale tak za krásu sa trpí :D

    OdpovědětVymazat
  14. Nevěř, ale nezažila. Já mám z čokolády totiž takovej strach, že jí nesním, i kdybych chtěla.
    Ale to, že máš pak chuť na sladký, je prý většinou tím, že oběd (nebo večeře, prostě to jídlo) nemělo všechny nutriční hodnoty a chybí ti třeba sacharidy.

    OdpovědětVymazat
  15. U mě to někdy nastává v období večeře, kdy bych snědla vše, co mi přijde pod ruku. Hate it! Vemu si větrovej bonbon.. :D

    OdpovědětVymazat