13. dubna 2015

Změny v jídelníčku

V sobotu jsem zveřenila článek A day in my life. Ti bystřejší si mohli všimnout, že porce jídel a celkový denní příjem byl nižší, než jste u mě zvyklí. Proto jsem se rozhodla napsat dnešní článek, kde vám chci říct, proč tomu tak je.
Proč si tedy myslím, že jím dostatečně, i když denně jím cca 8500 kj? (cca o 500-1000 kj méně než dřív)
  1.  Dosažení váhy - Je to tak! Po půl roce snažení (nepočítám měsíce alá zvýším si vločky o 10 g, ale na svačinu si nedám jablko s jogurtem, ale jen jogurt) jsem se konečně dočkala a mám opět normální váhu, a to krásných +- 49 kg! :) Při mé výšce 160 cm, je tato váha ideální :) A proto si myslím, že tělo už nemá potřebu si tak hojně vytvářet tukové rezervy, a proto nejím takové množství jídla.  

  2. Váhu si udržuji a trochu stále přibírám - Není to nic velkého. Cca 1 kg za měsíc. Někdy prostě ráno vážím 48,8 kg, jindy 49,5 kg. Prostě nehubnu a to je důležité!:)
  3. Nestraním se společnosti a kamarádů - Toto je pro mě taky důležitý bod :) Než abych byla zavřená doma, radši jdu ven s kamarády, s rodinou na zahradu. To jsem šla i dříve, ale vždy jsem se tak nějak obávala. V mé hlavě kolovalo spoustu myšlenek typu: Co když budou chtít jít do cukrárny? Budu muset něco sníst? Budeme tam až do 16:00, to nestihnu svačinu, atd..
  4. Mám dobrou náladu, nejsem nepříjemná - Samozřejmě, že někdy jsem :D (jojo, Peťo, někdy :D), ale už to není způsobeno jídlem. Třeba dříve jsem se s mámou stále hádala, neměla jsem na nic náladu, byla unavená, nebyla jsem schopná se na nic soustředit. Jediné na co jsem myslela bylo to, kdy si konečně dám další jídlo.
  5. Nemyslím jen na jídlo - Toto je podle mě dost důležitý bod! V červnu jsem vstala a už jsem přesně věděla, co ten den sním. Po dojezení snídaně jsem se už těšila na svačinu, pomalu si odpočítala minuty a teď? Najím se a na jídlo dále nemyslím.
  6.  Nebolí mě nohy - Divné, co? :D Ale opravdu. Zjistila jsem, že když mám hlad, začne mě bolet pod koleny :D Teď si přijdu jako blbec, když to tak napíši, ale prostě to tak mám! :D
  7. Prášek - jen 1/2 denně - Jelikož jsem na poslední kontrole u paní doktorky měla 49,4 kg (oblečená, po čtyřech jídlech denně, ale bylo to asi před 2 týdny), snížila mi opět dávkování na 1/2 prášku denně! Tento prášek mi měl na začátku léčby pomoct překonat strach a tolik nemyslet na to, co jsem navíc snědla. Toto je vše, co jsem o prášku věděla. Chtěla jsem vyléčit, a tak jsem to dále nestudovala radši. Ovšem spolužačka, která tento prášek taky měla brát kvůli depresím, ho odmítla užívat, že se po něm přibírá a zvyšuje chuť k jídlu. Což je logické. Takže možná, když už beru místo jedné tablety denně půl tablety denně, mám menší chuť na jídlo.
  8. Jídlo jsem změnila pouze na svačinách! - Hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře) jsou stále stejně velké! Jediné, co jsem zmenšila jsou svačiny. Večer si místo 1/2 tvarohu, 2 plátků racií a oříšků dávám mrkev a lžičku arašídového másla. A to mi stačí.
  9.  Nemám takovou potřebu vrhnout se na arašídové máslo, čokoládu... - Dříve, když jsem jedla méně, než tělo chtělo, jsem kalorie doháněla na "rychlých cukrech" (mimo arašídového másla, to nejsou cukry :D), což způsobilo projevy ZP. Po jídle (hlavně svačinách) jsem se necítila dostatečně zasycená, za hodinu jsem měla opět hlad a většinou to schytala sklenice arašídového másla. Toto bylo asi 3x za týden (jednu dobu i častěji). Bylo to strašné. Úplně jsem se toho nezbavila, zažívám to asi 1x týdně. Není to ovšem to stejné. Předtím to byla potřeba... těžko vyjádřit ten pocit, prostě nutnost. Teď, když se do ní vrhnu, je to proto, že prostě mám na ni chuť a jsem nenažraný prase, který neumí přestat, než sní 100 g!

  10. Málo pohybu - Tuto změnu v jídelníčku pozoruji zhruba 2 týdny. Od té doby jsem nebyla v posilovně (teď v pátek po 3. týdnech) Je tedy možné, že jsem nepotřebovala tolik jídla, protože nemám výdej. Třeba se zase více rozjím, když budu více sporotovat a hýbat se. Chci opět chodit aspoň 1x týdně do posilovny, na projíždky na kolo, na větší procházky se psem, atd..
  11. Léto - Není žádné tajemství, že v létě je člověk hubenější. Není zima, tak nejsou potřeba takové tukové zásoby. Navíc je venku hezky, takže člověk se jde radši ven projít, než se cpát čokoládou, atd..
  12. No a poslední bod můj denní příjem se liší! - Každý den je trochu jiný. Někdy sním 300 g sacharidů a 50 g tuku, jindy 250 g sacharidu a 70 g tuku. Jídlo si nepočítám, jím podle chuti těla! Když mám chuť na arašídové máslo, dám si ho. Když mám chuť na toustový chléb, dám si ho. Zatímco někdy se do jídla musím skoro nutit kecám, do jídla se nikdy nenutím:D, jindy bych nedělala nic jiného než jedla. Takže jeden den sice přijmu jen 8000 kj, druhý den ale můžu přijmout 9500 kj.. Prostě každý den je jiný :) 
No a to by byl konec dnešního článku, kde vysvětluji možné důvody pro snížení mého přijmu. Jak jsem psala, možná je to pouze přechodná fáze a já zase budu jíst jako předtím (i když se to liší opravdu jen o těch 500-1000 kj) Třeba teď jsem dojedla svačinu a ještě jsem si šla vzít 2 plátky racií s čokoládou, protože si tělo řeklo. Každopádně mě velmi zajímá váš názor. Nechci tělo zbytečně překrmovat, nevidím v tom důvod, když už mám normální váhu, ale nechci hlavu (anu) pustit ke slovu, takže pokud s tím nesouhlasíte, budu ráda, když mi napíšete v komentáři! :) Děkuji.

21 komentářů:

  1. Já myslim, že si ani ubírat o tolik nemusela,když se přijimá mín jídla, tak automaticky i mín pracuje mtabolismus,což je logické. Takže neber to zle,ale jen jestli nejdeš trochu sama proti sobě.sama jsem byla v přibírání a vím,jak to pak funguje,deně sním 9500-10000kJ a mohla bych i více,je to jen o tom,jak může tělo fungovat,což jde jen s dostatkem jídla,ne že bys ho měla málo,ale budeš mít o to pomalejší chod metabolismu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já vím, jak říkám, sama jsem překvapena.. ale zase abych přijímala kolem těch 9500 kj a vyloženě se cpala, to je taky zbytečné ne? :/ No uvidíme, třeba až se budu více hýbat a ne jen 1 týdně, tak tělo řekneo víc :)

      Vymazat
  2. Důležité je hlavně naslouchat tělu :). Podle mě je to způsobeno hlavně tím pohybem, ten udělá divy! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě! :D ty cvičíš skoro denně vid? Já tak 1x za týden a třeba 2x v týdnu si zacvičím pro radost na 10 minut :) ale jinak jen chůze, atd..

      Vymazat
  3. Tak to držím palce, jen tak dál .. Já jsem si vždycky hlídala co jím a kolik toho sním .. a naopak když jsem na to pořád myslela, tak jsem přibrala víc, než teď, kdy nad jídlem tolik nepřemýšlím a nepočítám každou kalorii :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Nejdůležitější je, jak se cítíš ty. Pokud ti to takhle vyhovuje, tak v tom určurčitě pokračuj. Hlavní je poslouchat, co ti říká tělo.

    OdpovědětVymazat
  5. Hlavně jíst tak, aby tělo správně fungovalo- nestrádat ani nemít přílišný nadbytek. Prostě naslouchat tělu. Je super, jak jsi se z toho všeho vykopala a teď si jídlo užíváš :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je fajn, že jsi se naučila poslouchat tělo, samo si řekne, co chce ;)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Jde ti to dobře =) jen tak dál =)
    http://ggeek.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že už máš hezkou váhu, v hlavě to máš taky srovnané, tak není důvod tělu dávat tolik jídla, i když by si s tím určitě poradilo! :) Jen mi připadá, že řešíš ta čísla víc než je zdrávo... být tebou bych upustila od toho počítání (i přibližného) a ještě více se zaměřila na poslouchání vlastního těla :) Ale jak jsi řekla, tak někdy jíš méně a druhý den to doženeš, tak to je super :) Taky jsem zpozorovala, že když jím vyváženější stravu, mám daleko menší chutě... Ale sakra! Před chvilkou se na mě ve špajzu usmála čokoláda :D Asi budu mít co dělat, abych i ten kousek nesežrala, když se mi ten dnešek tak podařil :D
    Můžu se teda zeptat, co svačíš ve škole? Předpokládám že ne mrkev a pb :D

    OdpovědětVymazat
  9. Peti, pozorovat tvé pokroky, to je prostě paráda! :) Jak sama říkáš, důležité je, že se sama cítíš dobře a že ti to vyhovuje, poslouchej své tělo a vše bude v pořádku ;) Na 160 cm bys mohla mít klidně i víc si myslím, ale je to na tobě, jak to vnímáš! Jsi fakt dobrá! :)

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Tak to je paráda, moc ti to přeju :) Hlavně že se cítíš dobře :) Myslím, že si udělala fakt velké pokrok a teď je důležitý hlavně poslouchat své tělo! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Jde videt obrpvsky pokrok:-) dulezite je, ze porad nemyslis na jidlo, nehubnes a jis jak chces:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to gratulace k váze a podle mě to děláš dobře. Tělo si o to samo řekne co zrovna potřebuje. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Gratuluji, jsem ráda, že je to konečně tak, jak by mělo :))

    OdpovědětVymazat
  14. To je celkem logické :) podle mě to stačí :) já jím kolem 7 000 a hubnu, akorát teď mám nervy tak mi váha stojí no :( 49 kilo je nádhera! :) to je zvláštní, já na jídlo taky nemyslím prostě jím co chci :D kašlu na to :D pod nohy mě nikdy nebolelo, ale každý to máme jinak :) když je řeč o tom arašíďáku tak ho zbožňuju♥ mňam! Ten pohyb je fajn :) já ale taky každý den nesportuji :D

    OdpovědětVymazat
  15. Já poslední dobou "sťapu" kde co, hlavně hodně čokolády a nezdravě, asi se pak nemám divit, že mě věčně bolí žaludek.
    Jinak je fajn, že jsi s váhou spokojená, protože to bys určitě měla! :)
    Pěkné fotečky, takové instagramové! :D :)

    OdpovědětVymazat
  16. Jé tak to jsem fakt ráda! :)
    Jenom si dávej pozor, aby až začneš cvičit a více se hýbat, jsi začala i více jíst. Ono třeba po cvičení hlad nemáš, ale pak snadno opět zhubneš a budeš muset tohle všechno postupovat nanovo, vím co říkám :/ .
    A je hrozně fajn, že už do sebe nemusíš tolik cpát prášky! Do mě prášek nikdo nedostane, jenom když už by to musely být třeba antibiotika :D . Mám k práškům hrozný odpor a nevěřím, že pomáhají, protože většinou pomůže spíš efekt placebo.
    Já taky jednou, někdy třikrát do týdne mám takové neukojitelné choutky na sladkosti a různé pomazánky rovnou ze sklenice :D . Šťastlivče, pokud to zůstává jenom u těch 100g :D .
    A největší radost za tebe mám z toho, že už tolik nepočítáš, protože tohle bylo a je pro mě hrozný boj. Jak teď začíná být hezky, tak se právě chodí do těch cukráren a tak a já tam hrozně nerada chodím, protože si to vůbec neužiju, když často myslím jenom na to, kolik to může mít kj :/

    OdpovědětVymazat
  17. Som rada, že si na tom lepšie a lepšie. A že už si pribrala na vysnivanu váhu. Je za tým vážne kus práce :)) obdivujem ťa.
    Inak aj ja po raňajkách odpočitávam minuty kedy is už konečne budem mocť dať desiatu a rozpočitávam si aktivity cez deň tak aby som presne na čas jedla. Ale už s tým musim prsestať :D

    OdpovědětVymazat
  18. Každý má samozřejmě jiný názor, ale já být tebou tak na jídle neubírám....Zůstala bych tam, kde jsi byla doteď - tělo by si časem zvyklo a nepřibírala bys podle mě....Tím, že jsi teď ubrala, se metabolismus spíše zpomalí :-/
    Samozřejmě ti to přeju, jsem ráda, že jsi z toho venku - nicméně bych přestala i počítat, být tebou :) A třeba si to spočítat jen jednou za čas (tak to dělám já - ale pro kontrolu, zda nejím málo ;) )
    http://lucyshealthylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsem se sem dostala z instagramu, článek přečetla a...v první řadě Ti musím moc pogratulovat za takové úžasné pokroky:) je to radost sledovat,vážně!
    Co se jídla a ubirani týče-souhlasím s Luckou nademnou. Ono se totiž i obecně doporučuje po dosažení zdravé váhy ještě stále setrvat ve zvýšeném příjmu-jednak se tím tělo doladí,jednak to srovná hormony a také jak už tady bylo zmíněno-metabolismus se rozjede a dřív či později přibírat přestanes úplně,protože si tělo zvykne na daný příjem. Když teď uberes, zbytečně tělo navyknes na méně jídla) A komu by se nelíbilo jist hodně a nepřibírat?:D v tomhle mají výhodu holky,které se léčí z podvahy-mají jedinečnou možnost si tak nakopnout metabolismus,že pak jedí daleko víc než okolí a váhu si drží:)

    OdpovědětVymazat