2. ledna 2015

Recept: Ovesná kaše


Receptů na ovesnou kaši je na internetu více než dost. Každý si svou kaši dělá trochu jinak. Někdo ji má rad tekutou, někdo upřednostňuje verzi tužší. Na jednom se ale všichni shodneme. Chutná líp a je mnohem zdravější, než ta kupovaná v sáčku. Proto nechápu, proč si někdo neustále kupuje ty hnusný, přeslazený a předražený instantní kaše. 

Nejvíce se mi na kaši líbí její rozmanitost. Můžete si ji udělat na tolik různých způsobů a dát do ní téměř cokoliv. Já už sice nějaké favority mám, které si dělám pravidelně, ale pořád zkouším nové varianty.. A asi nikdy zkoušet nepřestanu. To je to, co se mi na ní tak líbí a baví mě. 

K uvaření kaše potřebujete:
Základem jsou vločky - nejčastěji se kaše dělá z ovesných - ty jsou také nejlevnější (kupuji v lídlu 500 g za 16 kč). Mě osobně taky velmi chutnají rýžové, pohankové, jáhlové. Druhů je více.
Dále je potřeba mléko nebo voda
Něco na doslazení (med, cukr, skořice..)
No a dále cokoliv vás napadne (ovoce, čokoláda, ořechy, kokos..)


Postup:
Kaši si dělám z 70 g vloček. Pokud ji jíte poprvé, nebo nejste takový jedlíci, zkuste si ji nejdříve uvařit z 40-50 g. Poté můžete postupně přidávat.
A jak vlastně na ni? Vločky zaliji zhruba 100 ml mléka a asi 200 ml vody. Dám vařit. Pokud se vám bude zdát kaše příliš tuhá, tekutinu přidejte. Já osobně kaši nesladím, ale pokud máte rači sladké věci, přidejte si tam med, cukr.. Až kaše zhoustne (cca 3-4 minuty), sejmu ji z plotny a vyliji na talíř.
A teď je to čistě na vás. Doporučuji na kaši nakrájet nějaké ovoce - banán, jablko, hrušku, maliny, mandarinku, granátové jablko.. přidat tam nějaký tuk - ořechy, posypat kokosem, přidat čokoládu, oreo, lžičku arašídového másla, marmeládu.. Nebo si kaši zamíchat s jogurtem/tvarohem. 


Pokud kaši máte rádi, nebo pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, zkuste si ji uvařit a nekupujte si ty v pytlíku. A pokud vám hned napoprvé nezachutná, neodhadnete konzistenci, nic si z toho nedělejte. Mě to taktéž trvalo nejméně 4 pokusy, než byla poživatelná. A teď? Bez kaše nevstávám!:)

18 komentářů:

  1. ani nevíš, jak mě takovej komentář dokáže potěšit! :) děkuju :3

    OdpovědětVymazat
  2. Zbožňuju ovesné kaše! :3 No, ale to asi víš :D
    Jo a k tvé otázce na mém blogu, co Honza říká na to, že jím zdravě: On to ani teoreticky neví, protože já jím zdravě jen doma a ve škole a ví, že miluju kafe a čokoládu :D Ale nic na to neříká, když mluvím o něčem, že to je zdravý nebo si právě vařím zdravý oběd :D A že cvičí ví a to se mu moc líbí :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ovesné kaše mňam. Já když jsem jí vařila poprvé ,tak to nedopadlo nejlépe ,ale teď už to jde. :) Nechápu jak někdo může jíst ty hnusy z pytlíku, já je kdysi jedla ,ale teď to považuji za nejpřeslazenější hnus.

    OdpovědětVymazat
  4. Kašičky jsou nejlepší snídaně 4ever :D :D Ale nejvíc mě dostala ta věta "sejmu z plotny" :D :D Takový vrah :D

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně tak, kaše nikdy neomrzí. Je to věc, která mi dokáže krásně zpříjemnit ráno. Taky preferuji vločky z lidlu - jsou dobré a cena je parádní! :D A nejradši jí mám asi s bánánem - vždycky půlku banánu rozmačkám vidličkou přímo do kaše a zbytkem zdobím. Nebo taky s hruškou či jablkem - zase půlku nastrouhám přímo do kaše a zbytek na zdobení :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja si kašu robím, ale menej. A skôr keď je škola :). Ale akože mám ju rada, ale nemôžem povedať, že je to moje obľúbené jedlo. Ja si ju robím z 200ml mlieka a 50g jemných ovsených vločiek a potom dochucujem na čo mám chuť :) Môžem sa opýtať prečo miešaš vodu s mliekom? Chutí to lepšie?:)

    OdpovědětVymazat
  7. Já si instantní beru jen na intr:) Kašičky jsou boží:)
    Uzdrav se:-* A jaká přání?:)

    OdpovědětVymazat
  8. Cuketu jsem si vzala po dlouhé době, pravidelně ji nekupuji, radši si počkám na léto, kdy mám ze zahrady od obou babiček :)
    Dávám tak 100 - 120g špaget, vlastně nejen špaget, ale i příloh obecně. A když mám rest day (a zároveň) refeed, dám klidně i 150g přílohy....A plánuju někdy zkusit v ten den 200g vloček :) Hold se sacharidy problém nemám :)
    Jinak nemyslela jsem to tak, že cvičení večer nějak škodlivé, jen jsem někde četla, že cvičení večer tě může moc nabudit a pak třeba nemůžeš usnout :) Ale každému vyhovuje něco jiného - když mám ve škole dlouhý den, končím se cvičím zhruba v 18h nebo 18:30h, prostě záleží, jak mám čas :) Ale raději cvičím ráno :)
    Držím palce, ať váha roste :) A jsem zastáncem, že je lepší pomalé přibírání, ať si na to zvykáš (psychicky)... :)

    A ke článku: Kaši je top! Když je škola, tak si ji moc nevařím, spíše o víkendu nebo o prázdninách :) Pamatuji si doby, kdy jsem ji ještě neuměla uvařit :D Pořád to nehoustlo....Furt jsem se ptala babičky (která mi ji dělala už v dětství)...A nakonec jsem na to příšla a jsem spokojená :) A kaši si neumím představit bez banánu a arašídového máslíčka ! :)
    http://lucyshealthylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Absolutně zbožňuji kaše všech druhů! Já do ní teda vždycky potřebuji dát banán, je pak nádherně krémová a zárověň i oslazená.A bez oříškového másla by to snad už ani nešlo :D Kaši z pytlíku (nemyslím nominal atp. ale takové ty slazené) jsem měla, a letěla hned do koše. Já sladký teda můžu, ale tohle bylo příliš :D

    OdpovědětVymazat
  10. Já kaši vařím vlastnoručně od novýho roku, vloček dávám asi 50gramů a jenom s vodou ale sladím a nejlepší jsem zatím ukuchtila s kokosem, banánem, kakaem a skořicí aneb všehochuť xD miluju je co jsem zjistila že narozdíl od instantních pokryjou polovinu příjmu vlákniny na den xD aneb závislost na kalorických tabulkách xD
    --
    konečně odepsáno na mail, jsem flákačka xD proč ti to nejde netuším :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D to je dobře, že kvůli vláknině si děláš domácí! :D já taky ne :( :/ ale aspon si ho pravidelně čtu :)

      Vymazat
  11. Nejdříve jsem jedla ty pytlíkové- no, samozřejmě styl internát :D teď bych to úst nestrčila. Já to tedy jenom zajilu vroucí vodou a pak ještě strčím do mikrovlnky :D a nebo na plotně s tím ještě pořádně rozvařím ovoce :* mmm ... zase si to někdy musím udělat :)

    OdpovědětVymazat
  12. Další moc prima inspirace. S ovesnými kašemi jsem to zatím moc nezkoušela (kaše vůbec málokdy), ale měla bych začít, páč ovesný vločky jsou zdravý i pro pleť a vlasy. A jestli je to navíc chutné, tím líp.

    OdpovědětVymazat
  13. Není zač:) i já děkuji:)
    Neboj s hubnutím to nebudu přehánět, jídlo a zdravé cvičení nikomu ještě neublížilo. ;)

    www.una-vez-mas-la-anorexia.blog.cz
    www.fitzdravyzivot.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji Ti za tento recept, během léta ho určitě vyzkouším. :)

    www.una-vez-mas-la-anorexia.blog.cz
    www.fitzdravyzivot.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Ja si robím kašu z vody a potom si to zmiešam s jogurtom, posypem škoricou, pridám banán a oriešky rôzneho druhu :) Milujem ovsenú kašu :33

    OdpovědětVymazat