8. června 2015

Anorexia recovery - Rozdíl mezi zdravým životním stylem a poruchou přijmu potravy

Nadpis je natolik vyčerpávající, že radši přejdeme rovnou k článku.
Hranice mezi snahou jíst zdravě a PPP je velmi malá, řekla bych. Ani já si nejsem vědoma, kdy tento krok byl překročen (a z doslechu vím, že to neví většina dívek).
Problém je, že v dnešní době si spousta lidí myslí, že jíst zdravě zmamená jíst málo. Tak tomu ale vůbec není! Já momentálně denně přijímám kolem 8000-9000 kj, jím na co mám chuť (i nezdravé věci) a jsem šťastná. A to jsem v mém období "zdravého jezení" rozhodně nebyla.

POZOR! Je mi jasné, že spoustu věcí sedí i na lidi, kteří poruchu přijmu potravy nemají. Buď se snaží zhubnout, nebo jedí vyloženě zdravě (popř. se chystají na závody, mají zdravotní omezení). Netvrdím, že jejich návyky jsou špatné a nebezpečné. Já se díky nim dopracovala k anorexii a proto na ně upozornuji! Navíc většinu těchto pocitů už nemám, takže na tom asi něco bude...

Co mají společné?
- snaha jíst zdravěji (kvalitnější potraviny, méně solit, bílé pečivo nahradit celozrnným..)
- začadit více ovoce a zeleniny
- omezit fastfoody, sladkosti
- začít sportovat, cvičit

Tipická večeře. Sacharidů navečer jsem se nebála (ubrala jsem si v průběhu dne). K tomu nějaká bílkovina a zelenina. No a protože sýr je hrozně kalorický, tak už bez másla a pěkně nasucho, že jo! Jím přece zdravě!!!! červen 2014

Čím se od sebe liší?
1) množství jídla!!
- Podle mě vůbec nejdůležitější bod! Když jíte zdravě tak vaším cílem není jíst málo, jíst méně než vaše spolužačky, jíst méně než vaše rodina. NE! Vaším cílem je jíst zdravější a kvalitnější věci a protože se takto stravujete tak jste spokojeni a neznepokuje vás fakt, že vaše spolužačky jí méně a tím pádem i vy byste měli jíst méně, atd..


2) sledování složení potraviny 
- Zatímco člověk, který se stravuje zdravě se sice zajímá o to, kolik výrobek obsahuje bílkovin, sacharidů a tuků, ale pokud jde o kvalitní výrobek, sní ho i když bude mít já nevím 2500 kj na 100 g (například ořechy, arašídové máslo). Tyto výrobky jsou sice kalorické, ale obsahují zdravé tuky, které jsou v těle potřeba. Takže ano, výrobek je zdravý, denně ho jím i když je kalorický. Myslíte si, že člověk, který trpí PPP si bez výčitek dá 20 g ořechů? Sní jen tak 500 kj? No, já si to tedy nemyslím...

Podle mě strašně zdravá večeře. Ovšem bylo tak hnusný, že jsem si potom během dne nedopřála nic navíc, abych si večer mohla dát nějaký sacharidy :D

3) Rozhodování podle kalorií
- Nemyslím tu situaci, kdy si vybíráte mezi 3% bílým jogurtem a řeckým jogurtem a vyberete si ten 3%, protože má míň tuků. Myslím tím situaci, kdy si kupujete přesně tento jogurt od značky Olma, protože má 264 kj a ostatní mají 280 kj a když máma náhodou koupí ten jogurt s 280 kj, a i když vám chutná, málem ho nesníte, protože má o 16 kj víc! A ano, opravdu se toto stává..

4) Vážení potravin
- Já jsem například zvyklá si každé ráno udělat kaši ze 70 g vloček. Když si to vážím a vidím 69 g, častokrát si říkám, že to stačí. Ale ten gram vždy dodám. Ovšem, když displej ukáže 71 g, nedejbože 72 g, hned ty 2 gramy ubírám a neváhám pomalu ani sekundu, že bych to tak nechala! Takže toto NE! 70 g je 70 g. Pamatuji si, jak jsem si v červnu dělala kaši ze směšných 30 g. Obrazovka ukázala 29 g a já si řekla: Hmmm, z gramu se stejně nenajím, ale hned nějakých (začala jsem to počítat) 15 kJ to je! Stejně nemám takový hlad a najednou na obrazovce bylo směšných 27 g..

 
Snídaně - ovesná kaše ze 30 g vloček

Čím se liší? - konkrétní příklady
1) Teta upeče buchtu. 
- Já v červnu 2014 - Radši si nedám. Tam je mouka, cukr, máslo.. To není nic zdravého a tolik kalorií! Ne, to nejde. Žiju přece zdravě!
- Já v červnu 2015 - Jen to nakrájím, už ji chutnám. A protože je tak dobrá, tak ji většinou jen nechutnám. Prostě ji jím. Dva, tři, čtyři kousky. Většinou to skončí tak na osmi, ale o tom zase jindy :D

2) Ve městě otevřou novou cukrárnu. Kamarádka ji chce omrknout a já mám jít s ní.
- Já v červnu 2014 - Sakra.. Jak se z toho jen vymluvím? Že mám někam jet s našima? Anebo si mám ten zákusek dát? Dobře, dám si ho. Ale potom už jen zelenina a nízkotučné věci a celý týden nic sladkého!!
- Já v červnu 2015 - Jasný, půjdem, jsem zvědavá! Zákusek si dám, téměř bez výčitek. Nedávám si ho přece denně (jen tak obden :D), není se čeho bát. Neznamená to, že se nestravuji zdravě a že potom nemůžu mít týden nic sladkého. Prostě je to výjimka a zítra budu zase bez zákusku :)


3) Máma dělá oběd. Nic nezdravého. Jen kuřecí maso s rýží.
- Já v červnu 2014 - Oběd je to dobrý, ale stejně bych si maso připravila radši sama. Tak nevím, kolik oleje tam je.. Co když hodně? Neměla bych ho jíst hodně, to není zdravý!!!
- Já v červnu 2015 - Vychutnávám si oběd a nějaký olej vůbec neřeším. Jsem ráda, že obědvám spolu s rodinou a máma připravila oběd, který mi chutná :)

A to by bylo pro dnešek vše. Snažila jsem se ty rozdíly vysvětlit, co nejlépe umím. Je mi jasné, že některé věci platí i pro lidi, kteří PPP netrpí!! Ale o tom více nazačátku článku. Snad se vám dnešní článek líbil psala jsem ho skoro čtyři hodiny!:D a přeji krásný zbytek pondělí:)

14 komentářů:

  1. hezký článek, líbilo se mi moc to srovnání tebe a tvých myšlenek v 2014 a 2015 :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jak říkáš, jedná se o velmi tenkou hranici. Sama jsem ji zpočátku vůbec nebyla schopna rozlišit, řešila každý gramek, každé procento tuku na jogurtu, každou desetinnou čárku za kalorickou hodnotou. A jsem neskutečně RÁDA, že už jsem jinde..! Je opravdu skvělý pocit mít otevřené oči, doopravdy jíst zdravě- ne jen si to nalhávat - ale umět si i dopřát jiné věci :) Svět je hned volnější :)

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek :) je moc fajn, že teď už na to koukáš víc rozumněji. Je to velký posun. Jinak bod 3 jsem si zažila, když jsem před 2 lety dietovala. Pokud mi doma někdo snědl mnou pečlivě vybrané jídlo, tak se mi zhroutil celý denní plán :-D

    http://lifestylebykej.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek :) je moc fajn, že teď už na to koukáš víc rozumněji. Je to velký posun. Jinak bod 3 jsem si zažila, když jsem před 2 lety dietovala. Pokud mi doma někdo snědl mnou pečlivě vybrané jídlo, tak se mi zhroutil celý denní plán :-D

    http://lifestylebykej.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. To porovnávání se mi hodně líbí, mívala jsem sklony k tomu se v něčem omezovat, když jsem si dala něco "navíc", teď už to tak moc neřeším... jsem rozhodně šťastnější! :)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem si tím jednou prošla, díky jedná kamarádce, ale jsem ráda, že je to za mnou a nikomu bych to nepřála :)

    OdpovědětVymazat
  7. Napsala jsi to úžasně, souhlasím s tebou. Jen chci zmínit že kdy já začínala - a to byla ta nejhorší fáze anorexie (psychicky), neměla jsem pojem o složení a v kaloriích se také moc nevyznala. Prostě jsem jen jedla co nejméně a co nejdietnější jídla - tedy tenkrát podle toho co jsem i myslela že je dietní. A ořechy jsem jedla protože jsem myslela že moc kalorií nemají :D a to mi ani nechutnaly :D

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezky sepsáno :) Je krásně vidět na fotkách ten rozdíl v porcích, ta kaše ze 30 g vloček je opravdu malinko :-( Ta plná miska vedle to už je jiná věc, to už je tak akorát porcička :)

    OdpovědětVymazat
  9. No jo, já si kolikrát myslím že jím hodně ale nejím, prostě nechápu no. Pak mi vyjde třeba jen 5 000 KJ což je strašně málo a večer mám hrozný hlad no. Ale když mi to vyjde tak jsem na sebe pyšná, dnes to mám taky menší díky včerejší hladovce, nemám tolik hlad :D ta svačina je celkem rozdíl tedy, ale máš pravdu, není to tak. Množství tu nerozhoduje. Já asi anorexii opravdu mít nebudu už, ponaučila jsem se z jednoho přešlapu, ale je pravda že si jídlo vážím, abych věděla kolik dávám, jestli málo nebo hodně, složení si hlídám ale jak u čeho :D u čeho ví že je zdravé tak koupím hned někdy je mi to i fuk :D a kalorie nepočítám ještě toho trochu :D

    OdpovědětVymazat
  10. Moc krásný článek, Péťo ! Také jsem chtěla takový sepsat, tedy spíše by se to týkalo srovnání mých porcí nyní a před rokem...Celkem mě mrzí, že jsem jídlo nefotila třeba v březnu loňského roku, kdy jsem začínala jíst ovesné kaše...A dávala si cca 40-50g vloček. Do úplně malinké mističky. To by mi nyní nestačilo ani na svačinu...Jako jistě, chápu lidi, co se chystají na soutěže...Bohužel si z nich berou příklad ti, kteří si neuvědomují, že oni takto nejí celý rok a pak upadají do anorexie :( Já jsem ráda, že jím konečně tak, jak jsem měla jíst před anorexií...Jako asi mi zůstane třeba to vážení příloh, nicméně já v tomto vůbec nemám odhad, takže si to raději vážím :D Vím, že v anorexii bych řešila každý gram navím, nicméně teď je mi to vážně jedno :)

    http://lucyshealthylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Moc hezky jsi to, Péťo, napsala :) Někdy je až neskutečné, jak se dokáže změnit pohled na určité věci jako porce nebo složení jídla. Je radost vidět, jak se nebojíš baštit, konečně ty porce vypadají jako jídlo a ne zobání pro mravence, jen tak dál!:)

    OdpovědětVymazat
  12. Mm, velký rozdíl v porcích, ale hlavně v přemýšlení! Krásně napsáno. :)

    OdpovědětVymazat
  13. podobný článek jsem už také psala, je škoda, že bohužel na první pohled člověka zdravě žijícícho od PPP, obzvláště orthorexie, poznat nejde :( ale určitě tohle některým lidem pomůže nebo třeba i nemocným otevře oči :)

    OdpovědětVymazat