23. prosince 2014

Hlásí se otesánek!


Ahoj :) Po delší době, skoro 14 dnech, tu opět máme deníček. Ani nevím, proč je píši tak málo. Deníčky spolu s Day in my life patří k nejčtenějším článkům na blogu. Ale nepíši je moc často proto, protože nikdy nevím, co do nich psát.. No a nakonec z toho vznikne text s 5 odstavci :D
Víte co je zítra? Správě. Štědrý den! Vůbec mi nepřijde, že zítra je "onen den." Jasně. Stromeček už máme nazdobený, salát budeme dnes připravovat, kapra již zabitého... Ale stejně mi to přijde nějak...brzo. Tento rok jsem si řekla, že zhlédnu, co nejvíc vánočních filmů, takže pokud máte nějaké tipy tak napište do komentářů!:)

Co se vám vybaví při slově Vánoce? Mě rodina, stromeček, cukroví, spoustu cukroví a obžerství.. Budete mě považovat za hodně velký prase, když vám ted napíši, že jsem v pondělí po obědě  spořádala nejméně 15 ks cukroví a odpoledne dalších 5? 
Poslední dobou mi přijde, že ať jím jídla kolik chci, pořád mám hlad. Že mi na snídani nestačí 50 g vloček, na to jsem si už zvykla. Že na svačinu potřebuju víc než jen jablko taky. Že na večeři potřebuju sacharidy taky, i na to že bez mé večerní svačiny umírámv noci hladem.. No, ale na to, že sním jídlo, co dnes a stále mám hlad.. Na to si teda zvykat nechci! Takže. Máte nějaké nápady, jak ten můj hlad trochu zkrotit? :D 


Sn: 60 g ovesných vloček, 10 g vloček pohankových, jablko, perníkové koření, lžička arašídového másla
Sv: 1/2 krajíce celozrn. chleba, 1/2 krajíce pšenično-žitného chleba, asi 40 g mrkvové pomazánky, kousek papriky
Ob: asi 50 g tofu, 75 g rýže basmati (za sucha), 2 zavařené okurky
Dezert po obědě: Balení (65 g) rýžových plátků s hořkou čokoládou
Sv: krajíc celozrn. chlebu (kolem 60 g), 1/2 krajíce pšenično-žitného chlebu, asi 80 g cottage
Ve: 75 g kuskusu (za sucha), asi 50 g tofu, ledový salát, zavařená okurka
2 Ve: Ehm..  asi 200 g polotuč. tvarohu, 2 kukuřičné plátky, plátek racio, asi 25 arašídů

Hmm.. asi jsem si měla vzít na oběd i na večeři více toho tofu, jenže to bych si nemohla vzít večer tvaroh, protože bych zase překročila ty debilní bílkoviny! :D Jinak.. dneska ráno jsem se zvážila a přibrala jsem necelé kilo! :) Je mi jasné, že přes Vánoce minimálně další 2-3 kg přiberu. Sice jsem chtěla přibírat z "kvalitních potravin", ale z nich to jde těžko.. A tak se rači budu cpát od rána do večera cukrovím, než se trápit nad 120 g rýže a po přibrání stonat, jak mi mých 75 g nestačí :D 


Jinak..:D nějak moc lidí z okolí se začíná dozvídat o blogu. To mě celkem štve, protože teď už nemůžu psát úplně ty "osobní články".. Chtěla jsem psát něco blíž k mým nemocem, pomoct lidem se z nich vyléčit, ale teď to už asi nedokážu :/ Je to příliš osobní.. No uvidíme.



Zajímá mě váš názor na jídelníček. Co si o něm myslíte? Jak bych si ho měla upravit, abych pak večer neměla takové chutě? Určitě mi napište do komentářů! :) Jinak přeji vám krásné Vánoce a zítra žádná hlídačka! Já osobně se na lenošení u televize a celodenní jezení velmi těším! To zas bude kousků cukroví, jednohubek, naběraček salátu..Ale co. Štědrý den je jen jednou v roce. Tak!

26 komentářů:

  1. Nečudujem sa že si stále hladná, myslím že tvoj jedálniček je hrozný... prepáč neber to v zlom :D ale máš STRAŠNE málo tukov... veď ty neješ nič iné ako sacharidy, cukor v krvi ti neustále lieta hore dolu, pokazený metabolizmus nielen nedostatkom energie ale aj zložením stravy... tie celozrné chleby, ovsené vločky, kuskus, ryža a podobne vobec niesú také zdravé ako si všetci myslia... keby si skúsila nahradiť tie "super zdravé nízkotučné sacharidové bomby" tukom, hlad by zrazu zmizol a časom by sa ti hádam aj metabolizmus opravil... :) len ono je to oveľa komlikovanejšia téma, nedá sa to vysvetliť v komentári, preto možem dať nejaké linky na články... ja som kedysi dávno tiež jedávala týmto sacharidovým štýlom, myslela som si aké sú strašne celozrnné potraviny zdravé :D až potom som začala trošku študovať rozumnejšie články na nete a teraz v pohode jedávam aj 180 g tuku za deň a nepriberám, so svojou postavou som spokojná...samozrejme ty ak pribrať potrebuješ, tak tie sacharidy netreba veľmi znížiť, ale pointa je v tom že z toho tuku nepriberieš... študuj :)

    http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
    http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
    http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/opravte-svoj-zle-fungujuci-metabolizmus.html
    http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/su-hormony-odpoved-na-nadvahu-a-obezitu.html
    http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
    http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html

    tých článkov je tam veľmi veľa, určite ti radím prečítať čo najviac... ak ťa téma zaujala možem dať odkazy aj na iné stránky... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář :) články si pročtu. Ovšem nemyslím si, že bych se tuku bála. Denně mám min. 50 g.. Obden mám 2 vajíčka - i se žloutkem, spoustu ořechů, miluju avokádo.. Přiznávám, že tento den jsem toho tuku moc nesnědla, ale normálně s ním problém nemám :)

      Vymazat
    2. to je fajn ale kľudne možeš aj cez 100 :)

      Vymazat
    3. Týjo :D přes 100 bych asi denně nedala :) ale když bych na ně měla chuť, tak proč ne :)

      Vymazat
    4. no keď máš hlad :) možno skúsiť tými tukmi nahradiť tie neviemaké plátky a chleby :)

      Vymazat
  2. pokud se léčíš z anorexie, pak je striktní dodržování BST a kcal podle tabulek naprosto nesmyslné...viz "nemůžu si dát to a to, překročila bych bílkoviny!!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to máš pravdu :D Proto si to nepočítám, jen tak odhadem to prolítnu abych věděla;) ale stejně jsem na víc tofu neměla chuť.. Zas tak mi to nejede :D

      Vymazat
  3. samozrejme, ona si potrebuje dať najprv všetko do poriadku v hlave (ppp) a veľmi jej držím palce aby sa z toho dostala :) tamto som napísala preto aby sa nebála tých tukov lebo tie jej v strave veľmi chýbajú - stále len hlad napriek šiestim porciám denne, a tiež nedostatok tuku v strave má aj zdravotné dopady :) lebo ľudia sa z neznámeho dovodu boja tuku... len preto že má viac kalórii? má ale ani zďaleka nejde tak o množstvo energie ako o to z čoho tá energia pochádza a aký ma vplyv na hormonálnu sústavu (inzulín, leptín atď) a celý organizmus :)

    ..ja by som ti poradila, neobmedzuj sa v tých sacharidoch ale určite pridaj na tuku :) a bielkovín máš tiež máličko, načo si stanovuješ nejakú hranicu bielkovín? jedz koľko ti chutí :) pokiaľ ich nemáš extrémne veľa, že tlačíš kuracie prsia s tvarohom od rána do večera tak sa neboj a jedz :)
    držím palce a šťastné a veselé prajem :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám, já se tuku nebojím! :D jen jsem zrovna dneska snědla potraviny, které toho tuku moc neobsahovaly.. Normálně jím sýry - ty jsou tučné, avokádo, ořechy, vajíčka..
      Dobře, děkuji ti moc za rady! :)

      Vymazat
  4. Mě příjde jídelníček úplně v pořádku... o Vánocích se opravdu nehlídám a na Štědrý den už vůbec ne! :) Hrozně rychle to uteklo, nevím jak je to možné a pořád nějak nemám pořádnou vánoční náladu :/ Nevím co za filmy už jsi viděla, ale rozhodni koukni na Lásku nebeskou, Grinche, apod :)¨
    O mém blogu už ví skoro celá třída -__- taky tam nemůžu psát osobní věci :/

    OdpovědětVymazat
  5. teď tě asi zklamu, ale nutriční poradce bohužel nejsem, jen fitness trenér, ale jestli tě to uklidní, taky jsme brali výživu a dost se o ní zajímám, takže mé rady jsou snad i tak dobré :D
    jinak je to vážně hlad, nebo spíš chutě? jinak ale hlad zažene třeba rozpustná vláknina, ale zase jí nejde pít pořád :D možná zkus přidat víc zeleniny, ta taky dost zasytí, hlavně kořenová :) a piješ dost vody? + bych omezila trochu to pečivo a nahradila ho mléčnými výrobky, nebo klidně tvou láskou - arašídovým máslem, popř. avokádo, ryby .. abys měla nějaké tuky :)
    z cukroví si nic nedělej, kor, když přibíráš, jasně, je to lepší ze zdravých a prospěšných věcí, ale pořád ti to neublíží, jen si pořádně dopřej! :)
    a jak výše někdo psal že si nemáš hlídat bílkoviny (zjednodušeně) tak nesouhlas, bílkoviny je nutné hlídat kvůli zdraví orgánů, 2g už je ta úplná hranice i pro kulturisty, takže tu bys rozhodně překračovat neměla, jsou z toho problémy s játry, ledvinama a vším .. ale co se týče S a T souhlasím, ty si hlídat rozhodně nemusíš prozatím když se léčíš, kor, když nabíráš :) ale zase, mě třeba pomohlo hlídání maker dostat se z té bulimie, protože jsem věděla, že jím přesně tak, jak mám. ale každý to má jinak.
    jinak taky mi na blog chodí hodně lidí co mě zná osobně a bylo t+ěžké o té nemoci psát, ale když to zvládneš jednou a víš, že tím někomu třeba pomůžeš, zmákneš to :)

    OdpovědětVymazat
  6. Meriam okolo 170cm :)
    no ani mne to nepríde akoby zajtra mali byť vianoce. Stromček som vešala až dnes :D
    Hm také stavy som mávala aj ja. Stále som bola hladná nech som jedla koľko chcela nič ma nezasítilo. Možno to po pár dňoch prejde ;) jedálničkek mi pripadá úplne normálny ;) ale ako sa správne stravovať ti asi neporadím :D sama sa neviem zdravo stravovať no..

    OdpovědětVymazat
  7. chápu, taky mívám se ZP problémy :)
    jinak to s tou zeleninou jsi četla kde? to je dle mého názoru úplná kravina (nemyslím to nijak špatně vůči tobě) naopak, zelenina je výborný zdroj antioxidantů, zahání hlad i chutě a sezonní zelenina je i super zdrojem vitamínů (to samozřejmě i nesezonní, ale ne tolik, jelikož nemá ty, co získá ze slunce) a že by zpomalovala metabolismus, to vůbec :O
    s tuky chápu :) a v pečivu bude možná zakopaný pes, respektive v těch sacharidech a GI, pečivo ho má zrovna docela vysoké takže ti rychle stoupne hladina cukru v krvi a následně zase seskočí a to vyvolává záchvaty hladu :( ale chápu, taky jsem měla hrozný problém pečivo omezit, ale ze tří kousků denně už jsem na jednom a v lednu ho chci vyřadit kvůli snížení S úplně :)
    a cukrovím se vůbec netrap, hlavně nechci vidět žádné vyčítání! :) jen si pěkně dej, pak už na něj třeba další dny ani nebudeš mít chuť :) a neznám nikoho, kdo by si o štědrém dnu nedal.
    tak zkusit ty bílkoviny ubrat jinde, dát si třeba půl tvarohu a půl jiného jogurtu a tak .. ale co koukám do jídelníčku, nevidím tam nic zas tak bílkovinného krom hlavně tvarohu a tofu, kolik jsi třeba tenhle den měla B?
    a když to sem tam překročíš a sem tam zase nedodržíš (ty 2g/kg) tak to neva, ale nesmí to být konstantně vyšší číslo :)
    ale se vším tě chápu, to správné stravování je dost těžké a někdy bohužel i o odpírání :( ale nikdy jsem neviděla člověka cxo by měl přebytek bílkovin, jsi taková pěkná anomálie :D

    OdpovědětVymazat
  8. Tak od ledna to bude lepší. ;) Já jich dnes snědla taky dost až mě unavuje to počítat. :D
    Jídelníček se mi líbí. :) A dokud cukroví nepřekročí 50 kusů je to v pohodě. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Jídelníček je fajn, nedokážu ti takhle poradit, chutě podle mě nejdou úplně ovlivnit - alespoň si říkám já - jednou jím málo, nevyváženě - mám chutě. Pak jím víc, vyváženě - mám chutě.. Je to těžký.. A Vánoční nálada a já? Nějak nic moc zatím, přijde snad později. Každopádně tobě taky krásné svátky a hlídat se taky nehodlám, jak říkáš, je to jednou do roka ;D ..

    OdpovědětVymazat
  10. Jééé ty sežereš dvacet kousků cukroví a už mmyslíš že tě tu bude někdo moralizovat? božínku... já je sežrala taky, respektive nevím kolik protože jsem to byla líná počítat a navíc hned po probuzení v jedenáct xD no care... přes svátky na to kašli, ačkoli tě chápu ;-) a lidi z reality na blogu mě taky štvou, už jsem si kvůli nim měnila adresu a tobě to doporučju taky protože tvoje deníčky nejsou nadarmo nejčtenější, je to tím že se čtou dobře a byla by škoda je vynechávat :-) a co s přežíráním? (jakože se nepřežíráš) kus si psyllium a hoooodně pij ;-)
    --
    já asi jinak než na způsob knihy psát neumím, prostě to tak jde samo, čímž jsem ti asi moc nepomohla, ale pokud to chceš zkusit, prostě si představuj že píšeš slohovku a chceš jí na jedničku, jinak nevím co, mám to v krvi a neřídím se návody xD prostě tu správnou dávku sarkasmu a ironie, trochu chytlavých témat, občas nějaký odbočení k zábavnému detailu a pojetí s nímž se lidi ztotožní a lektvar čtivosti je na světě xD

    OdpovědětVymazat
  11. Ja znam hodne lidi, co ji hrachovku xD ja dostala penize, at si neoco koupim, ale mamce jsem darek koupila:-) ja sporadam cukrovi daleko vic xD me se jidelnicek zda fajn, takovy normalni:-) a pres svatky jidlo neres, nema to cenu, je to tezke, ja to taky resim, ale snazim se, co nejmin xD chapu te s temi lidmi, taky by me to stvalo:/

    OdpovědětVymazat
  12. Naprosto souhlasím, taky nemám pocit, že by tu měly být ty Vánoce. Prostě nic, žádná atmosféra, úplně mi tu chybí sníh a moc svítí slunce. To prostě nechceš. Já taky žeru, a jsem na tom určitě hůř, co se týče cukroví. Hehe, ale určitě to je tím chladnějším obdobím, prostě to chce víc enegie, nějaký tukový zásoby a zimu, prostě nějaký koloběh roku a takhle to dopadá. ^^ Mmm, týjo, já už si pomalu začínám zvykat na to, že se někdo dozvídá o mém blogu, to už je skoro normální. Prostě člověk více tváří. Mmm, užij si papání a hlavně klid a optimismus! ((:

    OdpovědětVymazat
  13. díky za názor ke vzorkům :) není zač ;)

    www.una-vez-mas-la-anorexia.blog.cz
    www.fitzdravyzivot.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Taky mi přijde, že ani Vánoce nejsou, kdyby se nezdobilo, nedělalo cukroví a salát, tak mi to ani nepřijde, že by byly Vánoce, nějak ten chlad, sníh a atmosféra tomu prostě chybí. :(
    Jídelníček máš moc pěkný, ale je na něm pár bodů, které by šly zlepšit. ;) 20ks cukroví je moc? tak to tě chci uklidnit, já občas umím spořádat i více. :D

    www.una-vez-mas-la-anorexia.blog.cz
    www.fitzdravyzivot.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  15. Taky neznám téměř žádné vánoční filmy, já koukám jen na ty pohádky. :D Tvé deníčky mám moc ráda, snad nepřestanou, ale je to samozřejmě tvoje volba. :) 15 ks už je prasení? V tom případě jsem největší prase na světě. :D Šťastné a veselé Vánoce! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Pokud je 20 kousků cukroví hodně, tak nevím, jak si mám připadat já :D Minulý rok jsem snědla klidně i 60 kousků cukroví denně a s váhou to vůbec nehlo. Tehdy jsem taky chtěla přibrat a využít k tomu Vánoce, ale nakonec jsem nepřibrala nic. Ani gram. Mamka i babičky záviděly, že toho můžu tolik sníst a nepřiberu :D
    A dávám přednost přibírání ze zdravého jídla. Jde to, ikdyž toho člověk musí sníst hodně. Ale je lepší přibírat pomalu a zvykat si na změnu těla, než přibrat z nezdravých věcí a hlavně tuky a pak do toho zase spadnout kvůli nespokojenosti se svým tělem :-/
    Nevím, čím může být způsobeno to, že máš chutě. Já se vždycky najím tak, že chutě nemám. Ale poslouchám své tělo, když má hlad, tak si prostě něco dám. Ale taky bych poradila zvýšit tuky....Klidně i těch 80g denně, i více, vůbec se toho neboj.....Ale je těžké radit, každý je jiný, každému vyhovuje něco jiného....Nerada někomu mluvím do jídla, protože sama nemám ráda, když mi do toho někdo mluví :-/ A obvykle je to něco ve smyslu, že jím hodně...Být tebou tak přidám na jídle, pro přibírání je potřeba opravdu hodně jídla....A nadbytku bílkovin bych se nebála, když má někdo přibrat, potřebuje více než doporučené denní dávkování....:) Toť můj názor :) Veselé Vánoce přeji ! :)
    http://lucyshealthylifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  17. Ja si myslím, že by si mala pridať ovela viac zeleniny k tomu pečivu a trošku viac bielkovín namiesto sacharidov, pretože potom si stále hladná a prepadáva ťa vlčí hlad:) a zbielkovín je zdravšie priberať ako zo sacharidov. Ale som len obyčajný laik takže to neber vážne hihi :)
    Inak mne stačí 40 g vločiek a som plná, ale na začiatku mi tiež nestačilo ani 50 g :D :D Krásne sviatky prajem :)
    a hlavne si nesleduj tak ten jedálniček a neváž si tie potraviny, nezapisuj do taubliek pretože to je krok k vráteniu sa anorexie. Drž sa
    :)

    OdpovědětVymazat
  18. děkuji za přání ;) jo užila jsem si dnešní den a dárky mě čekají jiný den kvůli nemoci některých členů rodiny :)

    www.una-vez-mas-la-anorexia.blog.cz
    www.fitzdravyzivot.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  19. Ahojky, tak je s Andee zas nějaký problém... i přes nedávnou změnu adresy jsem opět dostala jakýsi nemilý anonym, navíc na štědrý den, poněkud urážlivého znění a snad chápeš že nemám zájem si nechat číst myšlenky a příběhy někým kdo mě nesnáší a navíc zná a a já ani nevím kdo to je... na vánoce poněkud zvrhlé, řekla bych :-/
    blogspot nabízí takovou vymoženost jako je soukromý blog jen pro povolené členy, jejichž maily zadám, pošle se jim pozvánka, tu schválí a pak se na můj blog dostanou jen přihlášení na tomto mailu - vím, je to složitý a fakt se za to omlouvám a taky bych radši aby to nebylo nutný, ale opačná možnost by byla přestat blogovat definitivně, což se mi zrovna nechce, takže to jinak nejde. Pokud tě to ale neodradí a dál mě chceš číst, poprosím o potvrzení a přihlašování se tímhle způsobem - pokud nemáš mail u googlu a je nezbytný, asi to nepůjde jinak než založit, sama moc nevím jak to funguje a snad to nutný nebude, ale kdyby něco nešlo, piš na mail, přijde mi na mobil takže reaguju téměř okamžitě :-)
    pokud chceš poslat pozvánku na nějaký mail který neznám a používáš ho častěji nebo tvůj mail nemám vůbec (sorry, posílám hromadnej koment všem, nechce se mi to vysvětlovat každýmu zvlášť) napiš mi z něj na ten můj, jak jsem řekla, reaguju hned :-)
    situaci se budu průběžně snažit řešit abych tohle opatření mohla co nejdřív zrušit, ale protože se mi nechce pozastavovat ani zrušit blog, aspoň dočasně to musíme nějak zvládnout :-)
    Předem díky za věrnost,
    with love, Andee

    OdpovědětVymazat
  20. V klidu, lepší se pozastavovat nad pár kousky než neřešit a pak se divit ;-) změnit adresu je fajn ale když jsou lidi svině tak nic platný, viz můj případ nebo i ten tvůj kdy tě najdou přes kámošku, takže bych spíš po mém vzoru radila nastavit blog jen pro spřátelené, respektive vybrané adresy, pokud jednou z nich budu já budu ráda :-)

    OdpovědětVymazat